Kvalita perel

Kvalita perel

Perly jsou přírodní produkt a mohou mít drobná i větší po­ško­zení, jako například trhlinky, nerovnosti a různé jiné nepravidelnosti. Tím se kvalita perly snižuje. Důležitým faktorem pro hodnocení kvality je lesk, jehož intenzitu ovlivňuje struktura perleti. Naše produkty pečlivě kontrolujeme a nejvyšší jakostí označujeme pouze ty, které jsou téměr dokonalé bez viditelných povrchových poškození a mají vysoký lesk. Celosvětově se používají dva systémy hodnocení kvality perel. Někteří obchodníci si škálu stupňů kvality ještě rozšiřují o různé mezistupně jako např. AA+, A/B a další. My se v hodnocení striktně držíme mezinárodně zavedených standardů.

Systém AAA – A

AAA – nejvyšší kvalita, velmi vysoký lesk a alespoň 95 % povrchu je bez jakékoli přírodní vady (tečky, rýhy).

AA – standardní kvalita, vysoký lesk, a nejméně 75 % povrchu je bez přírodních vad.

A – nejnižší kvalita, nižší lesk nebo vady na více než 25 % povrchu, rýhy, tečky, tvar nemusí být příliš pravidelný.

Používá se pro hodnocení sladkovodních perel a mořských perel Akoya

Systém A – D (Tahitský)

A – nejvyšší kvalita s velmi vysokým leskem a pouze s  malými nedokonalostmi na méně než 10 % povrchu.

B – vysoký nebo střední lesk, povrch může mít malé viditelné nedokonalosti na méně než 30 % plochy.

C – střední lesk s povrchovými defekty na méně než 60 % plochy povrchu perly.

D – menší defekty na více než 60 % povrchu nebo malé i hluboké defekty na méně než 60 % povrchu.

Používá se pro hodnocení mořských perel z Tahiti a jižního Pacifiku.

 
Sdílet