Kvalita perel

Perly jsou přírodní produkt a mohou mít drobná i větší poškození, jako například trhlinky, nerovnosti a různé jiné nepravidelnosti. Tím se kvalita perly snižuje. Důležitým faktorem pro hodnocení kvality je lesk, jehož intenzitu ovlivňuje struktura perleti. Naše produkty pečlivě kontrolujeme a nejvyšší jakostí označujeme pouze ty, které jsou téměr dokonalé bez viditelných povrchových poškození a mají vysoký lesk. Celosvětově se používají dva systémy hodnocení kvality perel. Někteří obchodníci si škálu stupňů kvality ještě rozšiřují o různé mezistupně jako např. AA+, A/B a další. My se v hodnocení striktně držíme mezinárodně zavedených standardů.
Systém AAA – A
AAA – nejvyšší kvalita, velmi vysoký lesk a alespoň 95 % povrchu je bez jakékoli přírodní vady (tečky, rýhy).
AA – standardní kvalita, vysoký lesk, a nejméně 75 % povrchu je bez přírodních vad.
A – nejnižší kvalita, nižší lesk nebo vady na více než 25 % povrchu, rýhy, tečky, tvar nemusí být příliš pravidelný.
Používá se pro hodnocení sladkovodních perel a mořských perel Akoya
Systém A – D (Tahitský)
A – nejvyšší kvalita s velmi vysokým leskem a pouze s malými nedokonalostmi na méně než 10 % povrchu.
B – vysoký nebo střední lesk, povrch může mít malé viditelné nedokonalosti na méně než 30 % plochy.
C – střední lesk s povrchovými defekty na méně než 60 % plochy povrchu perly.
D – menší defekty na více než 60 % povrchu nebo malé i hluboké defekty na méně než 60 % povrchu.
Používá se pro hodnocení mořských perel z Tahiti a jižního Pacifiku.